Duurzaam Zonder eigendom: tweede case study

The Bike Kitchen is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam. Centraal staat de vraag hoe wij -studenten, docenten en iedereen die wil- kunnen betrekken in het onderhouden van hun eigen spullen. Hiertoe is een werkplaats beschikbaar, waar fietsenmakers rondlopen die ondersteuning bieden waar nodig. The Bike Kitchen is hiermee ook een sociale plek. Zie in deze video’s hoe het werkt.

Tijdens dit project onderzoek ik samen met ontwerp-professionals en wetenschappers van de UvA en TU/e hoe wij de dienstverlening van Bike Kitchen kunnen herontwerpen, zodat de dienst nog duurzamer wordt.

De blik is in eerste instantie gericht op een langere levensduur van producten (Slowing The Resource Loop), door gebruikers te ondersteunen bij reparatie en onderhoudswerkzaamheden.

Maar we kijken verder. Zijn de gebruikers bereid om hun spullen te delen (Narrowing The resource Loop)? En kunnen de materialen en producten worden hergebruikt (Closing The Resource Loop)?

Binnen dit onderzoek is vanuit het lectoraat Co-Design een SIA KIEM aanvraag toegekend

Deze Case Study in relatie tot de onderzoeksopzet

Tijdens deze Case Study nemen we het perspectief van Practice Theories als uitgangspunt. Vanuit dit ontwerp-perspectief benaderen we de vraag hoe we milieu-impact uit het gebruik van -in dit geval- The Bike Kitchen kunnen reduceren.

Opgedane inzichten worden gepresenteerd tijdens een conferentie en beschreven in een wetenschappelijk artikel, zodat de opgedane kennis weer terugvloeit in de body of knowledge.

Volgende
Volgende

Duurzaam Zonder Eigendom: Donkey Republic